Å slå svenskene i Eurovision er alltid viktig. En stund var vi nordmenn - og ikke minst -kvinner- faktisk veldig gode til det, før svenskene fant ut at slikt kunne man jo selvfølgelig ikke ha det. Etter Oslo-finalen i 2010 har det vært litt vrient å ta kål på svenskene.

Litt ymse og historie først:

Å ha hele Norden med i en Eurovision-finale, gir liksom en ekstra push bak det hele. Hvem blir best og eventuelt skjemmer seg selv ut best og mest, blir på en måte en liten konkurranse midt i konkurransen. Å se de fem nordiske korsene på resultattavla blir litt ekstra - og sist gang dette hendte var i 2014. Siden da har vekselvis alle av oss - med unntak av svenskene selvfølgelig - måtte bli stående på sidelinja etter et eller annet år etter semifinalene.

2016 var jo helt krise med kun Sverige i finalen! Det hadde liksom vært mer artig om det hadde vært Finland. Eller Island.

Så hva med i år?

Vel, jeg tror neppe det blir en helnordisk innsats denne gangen heller. Og i tråd med tradisjonen er det selvfølgelig Finland som ødelegger.

Danmark

Danskene sender i år en trudelutt, litt Espen Lindsk, og med de første danskspråklige strofene vi har hørt siden Kølige Kaj en gang på 90-tallet. Låten blir fremført av kunstløperen(!) Leonora, og det er nok derfor hun fint holder ballansen på det noe forvokste lekestativet hun har med seg på scenen. Jeg liker det enkle i dette, men bidraget har ikke blitt talt helt godt imot av fans og presse. Låten skiller seg derimot ut da ingen andre land har noe som ligner i år, og jeg håper det kan redde den i alle fall til en finaleplass.

Leonora - Love Is Forever - Denmark 🇩🇰 - Official Video - Eurovision 2019

Finland

Her tyr man til DJ Darude. Vi litt "eldre" husker jo dunkedunkefullguffe Sandstorm tilbake i 2000. Dette er stadig dunkedunke, men ikke fullguffe. Helheten blir dessverre standard A4 - og litt teit - til å være 2019. Dagens overflod av adskillig bedre dunkedunke og EDM og bedre dansbare låter på listene, gjør at årets finske bidrag blir noe gammeldags. Ryktene sier at dette dessverre heller ikke ser helt greit ut fra scenen, så jeg tror Finland tar en «hyvästit» tirsdag og strander i semifinalen.

Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away, virallinen musiikkivideo

 Island

Her kan det bli bråk. Etter noen år med heller intetsigende radiolåter, våger Island å provosere såvel musikalsk som uttrykksmessig - og vel også politisk. Hatari kaller seg et techno punkband og høres ut som tyske Rammstein i møte med sfæriske Enya. Låten er på islandsk, der selv jeg forstår at Hatrið Mun sigra betyr at hatet vil seire.

Låten har absolutt bra noen interessante og bra elementer i seg, selv om mange nok vil steile over få hatet servert bokstavelig talt gjennom vokalfrasene fra vokalist Klemens Nikulásson Hannigan.

Imidlertid er jeg mer bekymret over at bandets åpenlyse politiske hensikter, der de ikke står tilbake for at deltakelsen egentlig er en støtte til palestinerne. Og at de også vil markere dette under finalen om ei uke, for dit er jeg nokså sikker på at Island kommer i år.

At de vil lage noen skandale under selve finalen tror jeg ikke på, men skulle de gjøre det, er nok arrangøren i Tel Aviv sammen med EBU (kringkastingsunionen) fullt klar over den islandske faren. De har den teknsike muligheten ved slike forhåndsvarslede "aksjoner" å sitte klar med opptak fra generalprøvene, om Hatari virkelig ønsker å gjennomføre noe.

Hatari - Hatrið mun sigra - Iceland 🇮🇸 - Official Music Video - Eurovision 2019

Norge

Jeg liker låten vår i år, det er noen år siden jeg virkelig kunne si det. Faren er vel, som vi også så tendenser til under MGP, at Spirit in the Sky ikke er en slik låt juryene vil stemme på. Vi er derfor avhengig av godt med folkestemmer, og der har jeg vært litt bekymret over at man ikke skulle klare å utnytte det spennende og særpregede med bidraget. Av det jeg har fått med meg fra den første prøverunden i Tel Aviv, er derimot sceneshowet godt forbedret fra den norske finalen.

Til tross for det etniske innslaget, har vi også det eneste virkelige og tradisjonelle europop-innslaget i år. Få om ingen andre bidrag i år røsker fra seg i basshøytalerne på samme måten. Men noen seier, nei det blir det ikke. Finaleplassen bør være spikret.

KEiiNO - Spirit In The Sky - Norway 🇳🇴 - Official Music Video - Eurovision 2019

Sverige

Her trår jeg nok veldig mange midt mot, men i år synes jeg svenskene sender en litt utdatert nesten-gospel som jeg ikke helt klarer å se hvordan er i ferd med å (nok et) favorittstempel i seg.

Selve låten er grei nok. Den er nemlig helt ufarlig, men selvfølgelig klekkelig produsert, og i Eurovision-sammenheng behøver det slett ikke å bety noe negativt. Men jeg kan ikke helt se hvorfor en italiener i Bologna eller en student fra Pristina akkurat kommer til å stemme på denne låta. Jeg aner en motsatt Norge-effekt: Mange jurystemmer, som Østerrike i fjor, men ikke fullt så mange folkepoeng.

John Lundvik er et vel etablert navn, med vekt som låtskriver og komponist. Slikt sett sender Sverige for første gang på mange år en artist som egentlig er helt uavhengig av Melodifestivalen. Han var også en god friidrettsutøver før han satset på musikerkarrieren,

I Tel Aviv bidrar han faktisk med to låter, da han også medvirker på komponistsisden på det britiske bidraget.Vi hører de svake gospelelementene også der, men akkurat i år mener da jeg at han har sendt bort det beste til britiske Michael Rice.

John Lundvik - Too Late For Love - Sweden 🇸🇪 - Official Video - Eurovision 2019

Jeg spår derfor fire av fem nordiske bidrag videre i år, men egentlig kan mye rart skje under semifinalene førstkommende tirsdag og torsdag. Det er en åpen årgang med stor og sprikende variasjon fra tipsere og entusiaster.